شانا _ گروه پالایش و پخش: معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از صادرات روزانه ۴ تا ۵ میلیون لیتر گازوئیل از آغاز امسال تا کنون خبر داد و گفت: صادرات محموله نفت سفید از یک ماه گذشته آغاز شده است.. .
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی در گفت و گو با خبرنگار شانا تصریح کرد: در یک ماه گذشته برای نخستین بار معامله صادرات محموله ۵۰ هزار تنی نفت سفید انجام و قرار شد این محموله در چند نوبت صادر شود.
مهندس علیرضا ضیغمی وضعیت ذخیره سازی فرآورده های نفتی در کشور را مطلوب ارزیابی و تصریح کرد: هم اکنون مخازن ذخیره سازی کشور پر است و مازاد نفت گاز، نفت سفید و نفت کوره به صادرات اختصاص می یابد.
وی در باره آخرین وضعیت احداث خط لوله صادرات فرآورده های نفتی به ارمنستان گفت: برای احداث خط لوله در حال مذاکره با این کشور هستیم، ضمن آن که از سمت ایران هیچ گونه مشکلی برای ارسال فرآورده با نفتکش وجود ندارد و نفتکش ها می توانند فرآورده را از تبریز تا مرز ارمنستان منتقل کنند ولی در خاک ارمنستان برای انتقال سوخت باید خط لوله احداث شود.
ضیغمی یادآور شد: هم اکنون عملیات صادرات نفت سفید و نفت گاز به برخی کشورهای همسایه با استفاده از نفتکش انجام می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران میزان تولید فرآورده نفت گاز (گازوییل) در پالایشگاه های کشور را روزانه ۱۰۰ میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: مصرف گازوییل کشور حدود ۸۵ میلیون لیتر در روز است و هم اکنون امکان صادرات روزانه ۱۵ میلیون لیتر فرآورده نفت گاز وجود دارد که برنامه آن به قوت دنبال می شود.
ضیغمی با بیان این که محدودیتی برای فعالیت بخش خصوصی در زمینه صادرات فرآورده های نفتی وجود ندارد، افزود: شرکت های متقاضی می توانند به شرکت ملی پخش مراجعه و پس از تایید توانمندی ها در زمینه صادرات فعالیت کنند.
به گزارش شانا، سال گذشته مجوز صادرات یک میلیارد لیتری بنزین و دیگر فرآورده ها به وزارت نفت داده شد؛ شرکت ملی پالایش و پخش همزمان با صدور مجوز صادرات بنزین، مذاکراتی برای صادرات فرآورده های نفتی به دیگر کشورهای همسایه از جمله افغانستان و ارمنستان انجام داد. پیش تر بنزین و دیگر فرآورده های نفتی به عراق صادر می شد.
علیرضا ضیغمی ۱۸ خرداد امسال از امضای توافقنامه جدید میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان خبر داده و گفته بود: با امضای این توافقنامه، در مدت ۶ ماه ۳۰۰ هزار تن فرآورده نفتی از ایران به افغانستان صادر می شود و هم اکنون عملیات صادرات گازوییل به این کشور با ارسال محموله های ۱.۵ میلیون لیتری آغاز شده که تا روزانه سه میلیون لیتر گازوییل قابل افزایش است.
همچنین تیرامسال قرارداد صادرات روزانه ۱.۵ میلیون لیتر گازوییل از ایران به عراق میان علیرضا ضیغمی، معاون وزیر نفت ایران و رعد الحارس، قائم مقام وزیر برق عراق، در بغداد امضا شده است. براساس این قرارداد، روزانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نفت گاز از ایران به مدت یک سال با هدف تامین سوخت نیروگاه های عراق صادر می شود.
بر اساس اعلام نیاز طرف عراقی، تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی، روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر نفت گاز از ایران به این کشور صادر می شود و در صورت نیاز، این مقدار تا روزانه سه میلیون لیتر قابل افزایش است.
همچنین بر اساس مذاکره های انجام شده با کشور ارمنستان، در صورت ساخت خط لوله برای انتقال فرآورده روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر بنزین و گازوییل (۷۵۰ هزار لیتر بنزین و ۷۵۰ هزار لیتر گازوییل) به وسیله این خط لوله هشت اینچی از بندرعباس به این کشور صادر خواهد شد که این مقدار تا روزانه سه تا چهار میلیون لیتر قابل افزایش است.
هم اکنون عملیات صادرات گازوییل به این کشور با ارسال محموله های ۱.۵ میلیون لیتری آغاز شده که تا روزانه سه میلیون لیتر گازوییل قابل افزایش است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز پیش تر با اشاره به مذاکره های انجام شده با گرجستان و ارمنستان برای صادرات سوخت هواپیما گفته بود: با اجرای طرح های مختلف پالایشگاهی و تغییر در الگوهای پالایش نفت، امکان صادرات بیشتر انواع فرآورده های نفتی برای ایران به وجود می آید.
بر اساس اعلام شرکت ملی پخش، ظرفیت سازی لازم برای عرضه سالانه ۲.۵ میلیون تن سوخت مایع از طریق مراکز بانکرینگ به کشتی های عبوری خلیج فارس شده است و هم اکنون به طور متوسط روزانه حدود سه میلیون لیتر فرآورده نفتی از مسیر ایران، سوآپ می شود.
بر پایه این گزارش، سال گذشته درمجموع یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر فرآورده نفتی از سوی ایران صادر شده است.