دستگاه پایلوت کاتالیست برای اولین بار در کشور طراحی و ساخته شد.

دو تن از کارشناسان اداره مهندسی پالایش شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند آقایان سامیار ذبیحی و امیر شرفی موفق به ساخت دستگاه پایلوت ارزیابی عملکرد کاتالیست برای اولین بار در کشور با استفاده از تجهیزات مستهلک و بهره مندی از امکانات موجود در شرکت شدند .

به گزارش روابط عمومی شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند از آنجائی که این شرکت به عنوان مدرنترین پالایشگاه کشور با دارا بودن واحدهای متنوع و پیچیده فرآیند کاتالیستی جزء حساس ترین واحدهای صنعتی کشور است و تنوع کاتالیست ها و مصرف آنها در سطح واحدهای پالایشگاه گسترده است ، ضرورت اجتناب ناپذیر انجام آزمایش های کیفت و ارزیابی عملکرد کاتالیست ها حین فرآیند خرید، کارشناسان مهندسی پالایش را بر آن داشت تا به منظور اطمینان از عملکرد مناسب کاتالیست های خریداری شده ، این دستگاه را طراحی نمایند.
این گزارش می افزاید طرح اولیه دستگاه فوق پس از اخذ نظرات فنی و کارشناسی لازم از ادارات مهندسی عمومی و بازرسی فنی و همچنین انجام هماهنگی های لازم با اداره تعمیرات جهت ساخت به کارگاه مرکزی شرکت ارسال و عملیات ساخت آن کلید خورد و بعد از گذشت هشت ماه ” این دستگاه” به سرانجام رسید.
سیستم ساخته شده از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که آنرا به یکی از برجسته ترین پایلوت های کشور با قابلیت انجام مجموعه ای از فرآیندهای کاتالیستی و استخراجی تبدیل نموده است که از جمله می تواند آزمایش های ارزیابی عملکرد انواع کاتالیست های موجود در پالایشگاه تا دما و فشار بالا را انجام دهد.
از ویژگیهای دیگر آن فرآیندهای استخراجی فلزات سنگین از کاتالیست های مستعمل با استفاده از حلال های مناسب و انجام آزمایش های مورد نیاز در دما و فشار بالا است .
آزمایش های steaming با انواع حلال های مختلف و فشارهای بالا و نیز استفاده از تکنولوژی سیالات فوق بحرانی، نظیر co2 در دماهای بالا از دیگر ویژگیهای این دستگاه است.

نکته قابل توجه این سیستم این است که همه آزمایش های مورد اشاره (مجموعه ای از فرایندهای کاتالیستی) برای اولین بار با همین یک دستگاه انجام می گیرد در صورتی که دستگاههای مشابه خارجی ، هر یک از آزمایش های فوق را با یک دستگاه مجزا انجام می دهند .
این خبر به نقل از مبدع سیستم می افزاید: قیمت خرید دستگاه فوق با قابلیت انجام تنها یک آزمایش حدودا یک میلیارد تومان برآورده شده که مهندسین این پالایشگاه این دستگاه را که قادر به انجام مجموعه ای از فرایند های کاتالیستی می باشد را فقط با مبلغی کمتر از ۵ میلیون تومان طراحی و ساخته اند .
از دیگر ویژگیهای بارز این دستگاه آلیاژ بدنه آن است که از نوع آلیاژ مورد استفاده در بدنه راکتورهای واحد پالایشی این شرکت می باشد ( نکته قابل توجه اینکه برخی از آزمایشها به دلیل خوردگی که در بدنه راکتور ایجاد می کرد مهندسین را مجبور به صرف نظر از آزمایش می نمود لیکن استفاده از این آلیاژ در بدنه دستگاه مذکور ، امکان هر نوع آزمایش متناسب با راکتورها را فراهم می نماید )
کاربردهای دیگر این دستگاه تست خواص سیال فوق بحرانی است که توانائی:
– بازیابی کربن فعال با توجه به مصرف بالای آن در واحدهای عملیاتی پالایشگاه – بازیابی انواع جاذب ها به منظور صرفه جویی در هزینه تحمیلی به پالایشگاه و محدویت برخی از اقلام جاذب – بازیابی فیلترها: وجود فرایند های کاتالیستی متنوع در پالایشگاه و لزوم استفاده از انواع فیلتر ها در خوراک های ورودی به راکتورها به منظور حذف ذرات معلق، ارزیابی امکان احیای این گونه فیلترها با استفاده از روش های نوین سیالات فوق بحرانی را ضروری ساخته است و نیز بازیابی کاتالیست ها: احیای خارج از راکتور با استفاده از سیالات فوق بحرانی که از تکنولوژی های پیشرفته بوده و کمترین میزان آسیب را در حین فرایند احیاء به کاتالیست می رساند از جمله کاربردهای این تکنولوژی می باشد.
بومی سازی این دستگاه توسط مهندسین و کارشناسان شرکت با قابلیتهای فوق که مجموعه ای از فرایند های کاتالیستی را انجام می دهد، ضمن بی نیازی کشور به دستگاههای مشابه خارجی ، از نظر سود دهی نیز سالیانه میلیون ها تومان صرفه جویی اقتصادی برای شرکت خواهد داشت .