بهره برداری از طرح افزایش ظرفیت و ارتقاء کیفیت پالایشگاه امام خمینی شازند / ضیغمی: دوران معطلی نفتی‌ها برای پول پایان پذیرفت

نفت نیوز: با حضور وزیر نفت و مدیر عامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ، مرحله نخست طرح افزایش ظرفیت و ارتقاء کیفیت پالایشگاه امام خمینی شازند به بهره برداری رسید.

به گزارش نفت نیوز به نقل از روابط عمومی  پالایش و پخش، طرح افزایش ظرفیت و ارتقاء کیفیت فرآورده های پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در دو فاز و با هدف افزایش ظرفیت پالایشی از روزانه ۱۷۰ هزار بشکه به روزانه ۲۵۰ هزار بشکه، افزایش تولید بنزین به روزانه ۱۲ میلیون لیتر در ازای کاهش ۲۳ هزار بشکه ای تولید نفت کوره، ارتقای کیفیت تمام محصولات پالایشگاه به استانداردهای ۲۰۰۴ اروپا و کاهش انتشار مواد آلاینده محیط زیست در پالایشگاه شازند اجرا می شود.
بر پایه این گزارش ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه امام خمینی شازند با بهره برداری از فاز نخست طرح افزایش ظرفیت و ارتقا کیفیت فرآورده های پالایشی، با دو میلیون لیتر افزایش به ۶ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
با اجرای این طرح، پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به عنوان اولین پالایشگاه در ایران بالغ بر ۹۰ درصد از نفت خام ورودی را به مواد با ارزش، شامل گاز مایع، پروپیلن، بنزین، نفت سفید و گازوئیل و فقط ۸.۴ درصد آن به نفت کوره و قیر تبدیل می کند. علاوه بر آن بزرگترین واحد تولیدی منطقه برای تبدیل روزانه ۹۶ هزار بشکه مازوت به بنزین و گاز مایع نیز می باشد .
پس از اجرای طرح مذکور میزان تولید گاز مایع از ۶۰۹۰ بشکه به حدود ۲۲ هزار و ۵۰۰ بشکه در روز، نفت سفید از ۲۶ هزار ۳۰۰ به ۳۷ هزار و ۴۰۰ بشکه در روز، گازوئیل از ۴۷ هزار به بیش از ۵۶ هزار بشکه در روز و گوگرد نیز از ۶۰ تن در روز به ۷۰۰ تن در روز و محصول جدید پروپیلن نیز به تولیدات پالایشگاه اضافه خواهد شد.
بر اساس این گزارش در این طرح بالغ بر ۶۷ درصد از کل کار توسط ایرانی ها انجام می شود و برای اولین بار رهبرکنسرسیوم پیمانکاری یک طرح چند میلیارد دلاری، یک شرکت ایرانی است و شرکتهای خارجی بعنوان یک عضو حضور دارند .
همچنین برای اولین بار پروپیلن پلیمری در پالایشگاه های کشور تولید می شود و نصب بلندترین برج پالایشگاهی کشور در این رابطه انجام شده است (۷۷۰۰ بشکه در روز).
نصب ۱۱ تجهیز یکپارچه که بالای ۱۰۰۰ تن وزن دارند، نصب رآکتور واحد تولید گازوئیل که سنگین ترین تجهیز یکپارچه کشور می باشد و حدود ۱۵۰۰ تن وزن دارد، نصب بالغ بر ۲۰ تجهیز بالای ۵۰۰ تن بصورت یکپارچه از دیگر ویژگی های مهم این طرح می باشد.
از ویژگی های دیگر این طرح ملی و مهم می توان به دارا بودن سیستم HSE با کیفیت بالا اشاره کرد که با انجام بیش از ۵۵ میلیون نفر ساعت کارکرد ، تعداد حادثه ها در حد استانداردهای بالای بین المللی است .

مشارکت ۷۰ درصدی شرکت های داخلی در طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با مشارکت بیش از ۷۰ درصدی شرکت های داخلی انجام شده است.
به گزارش شانا، علیرضا ضیغمی در مراسم صبح امروز (شنبه ۱۶ بهمن) افتتاح فاز نخست طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با بیان این که حدود ۶۸ تا ۷۰ درصد طرح توسعه پالایشگاه شازند از سوی شرکت های داخلی انجام شده است، گفت: طرح توسعه پالایشگاه شازند یکی از نخستین پروژه های پالایشگاهی است که با مشارکت بالای برخی شرکت های ایرانی اجرا شده است و شرکت های خارجی به عنوان عضو در این پروژه حضور داشته اند.
به گفته وی، سهم شرکت های ایرانی در انجام این پروژه بیش از ۷۰ درصد، در مرحله خرید بیش از ۵۰ درصد و در مرحله ساخت بیش از ۹۰ درصد بوده است.
علیرضا ضیغمی با بیان این که پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی هم اکنون در برخی از پالایشگاه های کشور در حال اجراست، افزود: قرارداد برخی از این پروژه ها در سال ۸۵ امضا شد و استاندارد موجود در آن زمان استاندارد یورو ۴ بود؛ ولی پروژه هایی که در پالایشگاه های کشور با هدف افزایش کیفیت فرآورده های پالایشی انجام شد، براساس استاندارد یورو ۵ طراحی و اجرا شد.
وی افزود: پروژه طرح توسعه پالایشگاه شهید تندگویان تهران هم اکنون با هدف تولید فرآورده های نفتی با استاندارد یورو ۵ در دست اجراست.
ضیغمی با بیان این که تاکنون ۲۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه برای طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی شازند جذب شده است، گفت: منابع مالی مورد نیاز برای این پروژه از صندوق انرژی، فروش اوراق مشارکت، منابع ذخیره ارزی و منابع داخلی تامین شده است.
وی تاکید کرد: با توجه به متنوع بودن منابع مالی پروژه ها، دیگر پروژه ها معطل مسائل مالی نمی مانند.
مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: این پالایشگاه در سال ۱۳۷۲ با ظرفیت اسمی پالایش روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام به بهره برداری رسید و ظرفیت این پالایشگاه هم اکنون به ۱۷۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.

تغییر خوراک پالایشگاه با اجرای طرح توسعه

وی از تغییر خوراک پالایشگاه شازند با اجرای طرح توسعه در این پالایشگاه خبر داد و گفت: هم اکنون ۹۴ درصد از خوراک این پالایشگاه از نفت خام سبک آسماری و ۶ درصد آن از نفت خام سنگین دزفول تامین می شود؛ ولی با اجرای طرح توسعه ۶۰ درصد از خوراک این پالایشگاه از نفت خام سبک آسماری و ۴۰ درصد آن از نفت خام سنگین دزفول شمالی تامین می شود.
علیرضا ضیغمی با بیان این که هم اکنون روزانه ۴۲۰ هزار بشکه خوراک مورد نیاز پالایشگاه های اراک و تهران از نفت خام سبک تامین می شود، افزود: با اجرای طرح های توسعه در این پالایشگاه ها ۱۸۰ هزار بشکه از این میزان نفت خام از نفت خام سنگین دزفول شمالی تامین خواهد شد.
معاون وزیر نفت با بیان این که با اجرای طرح توسعه در پالایشگاه اراک تولید مازوت در این پالایشگاه کاهش خواهد یافت، گفت: با بهره برداری از این پروژه تنها ۸.۴ درصد از تولیدات این پالایشگاه به تولید مازوت اختصاص می یابد و بنزین تولیدی این پالایشگاه بر اساس استاندارد یورو ۵ و گازوئیل با استاندارد یورو ۴ تولید خواهد شد.
به گفته ضیغمی، با اجرای این پروژه در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند میزان نفت کوره تولیدی که یک محصول سنگین است، از روزانه ۳۸ هزار بشکه به روزانه ۱۵ هزار بشکه کاهش خواهد یافت.