ارتباط صنعت با دانشگاه گامی موثر در جهت پویایی و بالندگی واحد پژوهش و فناوری شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند

دکتر جودکی مدیر محترم پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و جمعی از همکاران و اساتید دانشگاه اراک در نشستی صمیمی با مهندس میر قادری مدیر عامل محترم پالایشگاه و دیگر مسئولین به بررسی و ارزیابی مسائل و عملکرد واحد پژوهش و فناوری پالایشگاه پرداختند.. .

به گزارش روابط عمومی شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند در این نشست مسائل و مشکلات واحد پژوهش و فناوری پالایشگاه مطرح و طی نظرهای اساتید محترم تصمیمات مهمی در جهت ایجاد حلقه های ارتباطی بین این پالایشگاه و دانشگاهها در جهت عملی نمودن پروژه های در دست اقدام پالایشگاه صورت پذیرفت.

مهندس میر قادری مدیر عامل پالایشگاه گفت: پروژه های انجام شده در این پالایشگاه از بابت فاز جدید در وضعیت بسیار مطلوبی بوده و در پالایشگاه های دیگر نمونه های آن دیده نمی شود و همچنین این پالایشگاه از لحاظ زیست محیطی و شرایط آب و هوایی در موقعیت بسیار خوبی قرار دارد، اما حضور واحد پژوهش و فن آوری در پالایشگاه کم رنگ و خلق پروژه های مرتبط کاری و ارتباط صنعت با دانشگاه بسیار کم می باشد.لذا امید است این جلسه بتواند نقطه خوبی برای آغاز همکاری بیشتر واحد پژوهش و فناوری پالایش و پخش تهران با این شرکت باشد و با توجه به دولتی بودن این پالایشگاه شاهد کمکهای بیشتر شما در جهت تأمین نیروهای متخصص و همچنین ،رایزنی های لازم با بخشهای مختلف باشیم تا بتوانیم شرایطی مطلوب را برای ایجاد واحد پژوهش و فناوری در پالایشگاه فراهم نماییم و ما هرگونه کمکی را در این راستا دریغ نخواهیم نمود.

میر قادری افزود: اگر در بخش فنی بجای استفاده از متخصصین خارجی به متخصصین داخلی اعتماد نماییم مطمئنا نتایج بهتری را خواهیم گرفت.برای مثال برای تولید کاتالیست مورد نیاز واحد RFCC میبایست کارخانه ای در این راستا در کنار پالایشگاه احداث نماییم،منتهی این پروژه با کار آکادمیک و خدمات دانشگاهی موفق به راه اندازی نخواهد شد و باید با استفاده از پتانسیلی که در همین پالایشگاه موجود است در جهت راه اندازی آن قدم برداریم.

وی برای نمونه به استفاده از پس آب فاضلاب شاهین شهر اصفهان در قسمتهای مختلف پالایشگاه بجای استفاده از آب آشامیدنی مردم اشاره کرده و گفت: این پروژه پله به پله از تحقیقات دانشجویی شروع و الان به این درجه رسیده است و در این پالایشگاه هم می بایست بجای استفاده از آب آشامیدنی سطح شهر چنین پروژه ای طراحی و اعمال گردد و اینگونه پروژه ها جای کار زیادی داشته و یک کار پالایشگاهی نمی باشند و باید بخشهای دانشگاهی نیز وارد عمل شوند و واحدهای تحقیقاتی نیز کمک نمایند.

میر قادری امیدواری خود را جهت کلید خوردن اینگونه پژوهش ها در پالایشگاه ،بعد از این جلسه اعلام کرد و گفت: ما آمادگی لازم جهت هرگونه کمک برای همکاری با واحد پژوهش و فناوری تهران و دانشگاهها، جهت ایجاد محیطی سرشار از خلاقیت و پژوهش را داریم.

در این جلسه دکتر مقدسی، خالدی، حبیبی،خدابخشی، مطهری و داور نژاد نظرات خود را پیرامون این مسأله بیان و گفتند:۳ حلقه اساسی در پژوهش به نامهای صنعت،دانشگاه و مرکز تحقیقات(R&D) وجود دارد و این مرکز تحقیقات است که ارتباط بین دو واحد صنعت و دانشگاه را برقرار نموده و نقش بسیار موثر و مهمی را در ایجاد این رابطه ایفا می کند، که متاسفانه در کشور ما به این واحدها توجه نشده و درنتیجه بین دانشگاهها و صنعت هیچگونه تبادل خوبی را شاهد نمی باشیم. در کشورهای دیگر با وجود امکانات کم این واحدها عملکرد بسیار بالایی رادارند ولی در ایران علی رغم امکانات خوب عملکرد این واحدها بسیار پایین می باشد.

می بایست مراکز تحقیقاتی متشکل از کارشناسان ورزیده تشکیل و مشکلات و ایده های مراکز صنعتی را دریافت و به تحقیقات دانشگاهی تقسیم نمایند و نتایج دانشگاهها را با صنعت تطبیق و به صنعت بازگردانند. واحدهای R&D در ابتدا فقط هزینه بردار بوده و با گذشت زمان است که می تواند کارهای گسترده ای را در سطح صنعت و کشور به انجام برساند.

جمع اساتید از مهندس میر قادری خواستند تا مشکلات موجود در سطح پالایشگاه را مطرح تا همکاری لازم این واحد با بخش پالایشگاه صورت پذیرد و آمادگی دانشگاهها بویژه دانشگاه اراک را برای تعامل و همکاری با پالایشگاه اعلام نمودند. آنها تحقیقات دانشگاهی بسیاری را نام بردند که بدلیل عدم وجود حلقه های ارتباطی بین دانشگاه و صنعت از آنها استفاده نشده و به فراموشی سپرده شده اند و همچنین از عدم اعتماد به تحقیقاتی که در خارج از داشگاههای مادر و بنام انجام می شوند سخن گفته و اینکه می توان با برقراری ارتباطی قوی تر با همین دانشگاه اراک خیلی از مشکلات این پالایشگاه را بررسی و حل نمود.

در ادامه دکتر جودکی مدیر پژوهش و فناوری پالایش و پخش فرآورده های نفتی با ابراز خشنودی از اینکه مهندس میر قادری مدیریت این پالایشگاه را بر عهده گرفته ازایشان بعنوان یکی از نخبگان و دانشجویان فعال دانشگاه نفت آبادان یاد کرده و گفت امید است با توجه خاصی که مدیریت جدید به پژوهش و فناوری در صنعت دارد بتوان در واحدهای تحقیق و توسعه پالایشگاه اراک که یک پالایشگاه در حال توسعه و حساس است ، دگرگونی های بزرگی را در بحث های پژوهشی ایجاد کرد و کلیه موافقت های لازم از سوی مهندس بیات معاون وزیر و مهندس ضیغمی معاون وزیر گرفته شده است و ۳۰ میلیارد تومان جهت این طرح در نظر گرفته شده که انشاء ا… با همکاری دانشگاه اراک که به دلیل مرکزیت می تواند برای سایر دانشگاههای دیگر هم قابل دسترس باشد بتوان به نتایج ارزنده ای دست یافت.

دکتر جودکی گفت : گزارشات دانشگاهی باید از حالت تئوری خارج شده و به صورت مشترک با شرکت های مهندسی تا مراحل اجرایی پیش رفته و بخش علمی آن در دانشگاه و بحث فنی نیز در شرکت مهندسی انجام و کلیه هزینه ها برآورد گردد و سپس در اختیار صنعت قرار گیرد.

در پایان مهندس میر قادری با ابراز خشنودی از مطرح شدن مشکلات توسط اساتید، ایجاد واحدهای R&D را لازم و همچنین کاری سخت نامید که فعالیتهای سختی را نیز باید به دنبال داشته باشد و اینکه در بحث تحقیقات ۲ قضیه: زمان اجرای پروژه و نیز هزینه پروژه از اهمیت بسیار بالایی برای صنعتی شدن آن پروژه برخوردار است.

وی از جدیت دکتر جودکی و همراهانشان در این هدف بسیار ابراز خرسندی کرده و گفت: همیشه کار انجام شده را بر اساس کار باقی مانده می سنجند و مطمئنا کارهایی نیز در گذشته مثل دفع لجن های نفتی در این پالایشگاه انجام گرفته که با توجه به محدودیت های آن زمان بسیار خوب بوده است.منتهی این کارها می بایست سازماندهی شده و مکتوب می گردید تا گروههای بعدی بتوانند ادامه آنها را انجام داده و به نتیجه برسانند و تفاوت خارجی ها در این زمینه را نظم و ترتیب و مکتوب نمودن کارهایشان دانست، نه متفاوت بودن تکنولوژی آنها . . .